Viljandi Vangla vahejuhtum 1992

iDevice ikoon Allumatuse kronoloogia
1992. aasta mais toimus massiline korratus Viljandi Vanglas. Viljandi Vanglas alustati sel kevadel ulatuslike remonditöödega, mille käigus planeeriti suured kasarmutüüpi ühiselamud ümber ehitada väikesteks 2-4 kohalisteks ühiselamutubadeks. Negatiivsete noorte hulgas vanglas kutsus see esile terava vastasseisu, kuna selline paigutus pidavat välistama teiste noorte terroriseerimise võimaluse. Noored kinnipeetavad ei soovinud ühtegi uuendust. Samas olid nad vastu ka üld- ja tootmisõppe taastamisele vanglas. Negatiivsete hoiakutega noored kinnipeetavad õhutasid endaga kaasa lööma osa neutraalseid ja paranemise teele asunud kasvandikke.
 
11. mail teravnes olukord Viljandi Vanglas taas, kui Vabariiklikust Süüdimõistetute Haiglast pöördus kolooniasse tagasi grupp eriti negatiivseid noori kinnipeetavaid. 19. mail tuli teade, et remonditööde käigus paigaldatud elektrijuhtmed on maha rebitud ja lambikuplid vangide poolt lõhutud. Alustati juhtkonna poolt läbirääkimisi, kuid soovitud tulemusi esimesel korral ei saavutatud. Noorte kinnipeetavate nõudmised olid igasugused uuendused lõpetada ja võtta maha korpuseid ühendavad võreuksed.
 
Kell 12.00 nähti noort kinnipeetavat saagimas läbi elukorpuse trelle. Sellele tegevusele vangla juhtkond reageeris ja kinnipeetava peal kasutati füüsilist jõudu ning paigutati isolaatorisse. Protestiks kaasvangi paigutamisele isolaatorisse hakkas 30 noort kinnipeetavat isikut elukorpuse, spordisaali ja kooli akenaid lõhkuma. Vangla juhtkond pidas vangidega teistkordseid läbirääkimisi mille tulemusel vabastati X isolaatorist ja võeti maha ka trelluksed. Juhtkonnapoolsete järeleandmistele vaatamata ei stabiliseerinud olukord.
 
Kell 20.00 peale õhtusööki noored kinnipeetavad isikud süütasid koolimajas kaks kabineti, õuel keskküttetorustiku isolatsiooni ning katuseremontijate bituumenikatla koos selle kütmiseks kasutatava diiselkütusega. Kella 20.45 aeg kuulutas juhtkond välja häireolukorra, kutsuti kohale kodus viibivad töötajad ja 4 politseinikku. Noorte kinnipeetavate põgenemist vanglast takistasid Kaitseliit ja Kodukaitse kohalikud üksused. Väljakutsutud tuletõrje ei saanud aga vanglasse siseneda, kuna noored kinnipeetavad loopisid neid kividega, labidatega ja kõikvõimaliku prahiga. Loobiti kividega ka valveposti nr.2., mille tulemusel otsustas juhtkond postil oleva valvuri sealt ära võtta. Läbirääkimiste tulemusel said tuletõrjujad sisse ja asusid kustutama. Põlemiskolded likvideeriti.
 
Kell 24.00 saabus kohale Tartu Politseiprefektuuri kiirreageerimisrühm ja kell 01.15 Politseiameti Operatiivrügemendi rühm. Peagi olukord stabiliseerus ja võeti vastu otsus erioperatsiooniks enimaktiivsed korrarikkujad kell 4.30 isoleerida ja konvoeerida Tallinna Uurimisisolaatorisse. Täpsustatud andmeil oli kahjusumma 3,4 miljonit rubla. Sündmuste käigus keegi kahjustada ei saanud.

Creative Commonsi litsents
Autori Andres Põdra teos pealkirjaga Vangide massiline allumatus on kaitstud litsentsiga Creative Commonsi Autorile viitamine + Jagamine samadel tingimustel 3.0 Jurisdiktsiooniga sidumata litsents.